Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren. Cookieverklaring

UEF Bestuur

Het UEF is een onafhankelijke stichting met een eigen bestuur. Het bestuur is verantwoordelijk voor de governance van onze stichting.

Het bestuur bepaalt de strategie van het fonds op het gebied van vermogensbeheer, bestedingen en development. Hiervoor zijn een Beleggingsadviescommissie, Auditcommissie en Adviescommissie Bestedingen opgericht. Het bestuur is onbezoldigd: de leden zetten hun tijd en expertise belangeloos in.

Stef Kranendijk, bestuursvoorzitter

Stef Kranendijk was bestuurslid bij het UEF en is sinds begin 2023 voorzitter van het bestuur.
Hij is co-founder & board director van kweekleerbedrijf Qorium BV, chairman van Solar Polar Ltd. en board member van Tribes. Daarvoor was hij CEO van Qorium en CEO van circular economy company Desso, President EMEA Stanley Works en 19 jaar in leidinggevende posities bij Procter & Gamble Europe. Tevens was hij bestuurslid van het Concertgebouwfonds, voorzitter van De Groene Zaak, voorzitter van het Scheepvaartmuseum Amsterdam en bestuurslid van de stichting Overleven met Alvleesklierkanker ‘Support Casper’. Hij studeerde economie aan de RUG en heeft een MBA van de Rotterdam School of Management.


Jouke de Vries, bestuurslid UEF en voorzitter College van Bestuur van de RUG

Jouke de Vries is bestuurslid van het UEF sinds 2018 en tevens voorzitter van het College van Bestuur van de RUG. Hij is als bestuurder en toezichthouder betrokken bij diverse organisaties waaronder: VSNU (Vereniging van Universiteiten), EBNN (Economic Board Noord-Nederland) en, NERA (Netherlands Energy Research Alliance). Eerder was hij werkzaam als hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden, waar hij gedurende 16 jaar decaan was van de Campus Den-Haag.

Gert van der Leest, bestuurslid, voorzitter Beleggingsadviescommissie en lid Audit Commissie

Gert van der Leest is bestuurslid en mede-voorzitter van de Audit commissie sinds 2020. Als adviseur op het gebied van accountancy en financieel advies, begeleidt hij bedrijven bij het auditing proces. Hij werkte jarenlang als partner bij PriceWaterhouseCoopers in Nederland en de Nederlandse Antillen. dhr. Van der Leest behaalde zijn doctoraal in Accountancy aan de RUG

Mariëtte Plaggemars, bestuurslid en lid Audit Commissie

Mariëtte Plaggemars is sinds 2020 bestuurslid van het UEF en mede-voorzitter van de Audit Commissie. Zij is notaris-partner bij Damsté advocaten en is gespecialiseerd in Ondernemingsrecht. Daarnaast is zij betrokken bij TexPlus, een stichting voor verduurzaming in de textielindustrie. Mw. Plaggemars behaalde een MA in Notarieel Recht aan de RUG

Heleen ten Heggeler - Verloop, bestuurslid UEF, portefeuillehouder Fondsenwerving

Heleen ten Heggeler-Verloop is sinds 2023 bestuurslid van het UEF met als portefeuille Fondsenwerving. Zij is tevens bestuurslid bij het Grachtenmuseum Amsterdam.

Eerder werkte ze als zakelijk leider bij Nationale Opera & Ballet en vervulde verschillende commerciële functies bij o.a. Paleis Het Loo, Artis en Koninklijk Theater Carré. Ook was ze betrokken bij diverse goede doelen waaronder het Rode Kruis en SOS Kinderdorpen. Mw. ten Heggeler behaalde een MA in Bedrijfseconomie aan de RUG.

Liesbeth Nagelkerke - Mulder, bestuurslid UEF en voorzitter Adviescommissie Bestedingen

Liesbeth Nagelkerke - Mulder is sinds 2022 bestuurslid van het UEF en verantwoordelijk voor het bestedingsbeleid van onze stichting.

Als oprichter en directeur van ReachOut2, adviseert zij vermogensfondsen en families bij hun maatschappelijke ambities middels het ontwikkelen van een strategie, programma's en de monitoring van projecten.

Daarnaast is zij lid van de Commissie Goed Bestuur bij de FIN, de branchevereniging voor foundations in Nederland, en vervult zij meerdere bestuursfuncties bij vermogensfondsen. Mw. Nagelkerke - Mulder behaalde een MA in Strafrecht en Privaatrecht aan de RUG.

Bestedingsbeleid

Het UEF wordt voor het toekennen en monitoren van bestedingen geadviseerd door de leden van de Bestedingsadviescommissie, voorgezeten door UEF bestuurslid Liesbeth Nagelkerke - Mulder.

De commissie bestaat uit onafhankelijke experts die extern zijn geworven en zich onbezoldigd inzetten voor onze stichting. Een aantal van hen zijn ook alumni van de RUG. De leden van de Bestedingsadviescommissie zijn:

Paul Nillesen

Paul Nillesen is verantwoordelijk voor de Energy Practice van PwC Nederland en lid van het Global Energy Leadership Team. Hij werkt al meer dan 25 jaar als strategy consultant in de energiesector en richt zich specifiek op de uitdagingen en kansen van de energietransitie. Paul studeerde economie aan de Universiteiten van Edinburgh en Oxford en behaalde een PhD in Energy Economics aan de Universiteit van Tilburg.

Nicole van der Meulen

Nicole van der Meulen werkt als IT Cyber Security Innovation bij SURF, de ICT-coöperatie voor Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Nicole promoveerde in de Rechten aan de Universiteit Tilburg en werkte eerder als Head of Policy and Development bij Europol en in andere functies op het gebied van cybersecurity voor de Nederlandse Vereniging van Banken en de RAND Corporation.

Peter van Dijken

Peter van Dijken is managing director Healthy Living bij TNO. Samen met ondernemers en overheidsinstanties werkt hij aan innovaties voor een gezonde samenleving. Hij is actief op het gebied van bijvoorbeeld jeugdgezondheidszorg, leefstijl, preventie en arbeidsmarkt. Peter promoveerde in de Biochemie aan de RUG en volgde meerdere academische cursussen in recht, economie en bedrijfskunde. Naast zijn werk bij TNO is hij bestuurslid van de Nationale Stichting voor Geneesmiddelenonderzoek, lid van de Raad van Advies van de Vereniging van Contractmanagers en bestuurslid van NanoNextNL.

Hidde Boersma

Hidde Boersma is wetenschapsjournalist en documentairemaker. Hij promoveerde in de biologie aan de RUG en en schrijft over thema´s als landbouw, biotechnologie en ecomodernisme voor o.a. de Volkskrant, de Groene Amsterdammer en Al Jazeera. Ook was hij co-auteur van diverse boeken waaronder Ecomodernisme (2017) en Over Eten (2020). Hidde treedt regelmatig op als TEDx-speakers en is medeoprichter van WePlanet, een techno-optimistische NGO actief in 14 landen wereldwijd.

Vermogensbeheer

Het UEF wordt voor het vermogensbeheer geadviseerd door de leden van de Beleggingsadviescommissie, voorgezeten door UEF bestuurslid Stef Kranendijk.

De commissie bestaat uit alumni van de RUG die zich onbezoldigd inzetten voor onze stichting. De investeringen van het UEF worden beheerd door Van Lanschot Kempen wealth management in Amsterdam.

De leden van de Beleggingsadviescommissie zijn:

Lex Hoogduin

hoogleraar Complexiteit en Onzekerheid in Financiële Markten aan de Rijksuniversiteit Groningen, en bestuurslid van Wilgenhaege. Hij bekleedde eerder bestuursfuncties bij De Nederlandsche Bank, de London Stock Exchange Group en Robeco.

Ties Tiessen

als bestuurder betrokken bij diverse non-profit organisaties en commerciële bedrijven. Gedurende zijn carrière werkte dhr. Tiessen in management posities bij EY, Getronics en SNS Reaal.

Volkert de Klerk

CIO bij Roots Investments, eerder werkzaam als senior investeerder bij MN, ING en SNS.

Mark Glazener

Managing Director voor Robeco Luxembourg, eerder werkzaam als Fund Manager bij Robeco. Tevens bestuurslid bij Stichting Aelwijn Florisz.

UEF Staff

Kim Evertz

Development Manager

Remco Kouwenhoven

Executive Director

UEF Staff

Kim Evertz

Development Manager

Remco Kouwenhoven

Executive Director

Meer weten?

Het UEF is er voor donateurs, foundations, alumni en iedereen die nieuwsgierig is naar de toekomst.

Neem contact met ons op