Ecologie in Kenia en Tanzania
CoCoST: voor een betere bescherming van Wildlife en Natuur
CoCoST
Op het grensgebied tussen Kenia en Tanzania ligt het Greater Serengeti-Mara Ecosystem (GSME), één van de grootste natuurgebieden ter wereld.
De natuur is van groot belang voor de welvaart in het GSME. Inkomsten uit toerisme dragen bij aan de economische groei en de grond maakt landbouw en veeteelt mogelijk voor de lokale bevolking.
Tegelijkertijd vormen meer toerisme en landbouw een bedreiging voor de biodiversiteit die het gebied zo bijzonder maakt. De hoeveelheid wilde dieren neemt al jaren af en de bodem is op veel plaatsen uitgeput.
Een duurzamer gebruik van het land is essentieel voor de toekomst van de natuur en de lokale bevolking. Daarom richt het internationale onderzoeksteam van CoCoST zich gedurende 4 jaar op het vinden van een betere balans tussen mens en dier.
De benadering van CoCoST
CoCoST is een gezamenlijk project van het UEF en partner foundations voor natuurbehoud en ecologie. Het project heeft drie doelstellingen:
1: de behoefte aan nieuwe kennis over natuurbehoud beter in kaart brengen
2: meer inzicht in de interacties tussen verschillende gebieden in het ecosysteem
3: praktische oplossingen voor bottlenecks die een beter natuurbehoud tegenhouden
Bruggen slaan
Het team van CoCoST bestaat vooral uit jonge onderzoekers die zelf in de regio opgroeiden en bekend zijn met de sociale context die kenmerkend is voor het GSME.
Het programma bestaat uit vijf promotieonderzoeken. Elk onderzoek streeft naar nieuwe samenwerkingen, het verminderen van bureaucratie en het verbinden van uiteenlopende vakgebieden op ecologische raakvlakken.
Initiatiefnemer van CoCoST is Han Olff, hoogleraar Ecologie en Natuurbehoud aan de RUG, en een gerenommeerd expert op het gebied van ecosystemen.
Experts
CoCoST staat voor Corridors, Coexistence, Synergies (x2) en Transitions
Meer weten?
Het UEF is er voor donateurs, foundations, alumni en iedereen die nieuwsgierig is naar de toekomst.