Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren. Cookieverklaring

2018 - heden

CogniGron

Revolutionaire technologie voor de supercomputer van de toekomst

Steun het UEF

Draag bij aan de ontwikkeling van onderzoek en onderwijs.

CogniGron

CogniGron is een grootschalig project voor technologische innovatie op wereldniveau. Het is één van de meest ambitieuze projecten dat het UEF ooit mogelijk maakte.

De onderzoekers van CogniGron ontwerpen ideeën en materialen om de digitale samenleving toekomstbestendig te maken.

Het internationale onderzoeksteam van CogniGron bestaat uit 22 hoogleraren en meer dan 100 docenten, promovendi en masterstudenten. Zij werken samen aan de ontwikkeling van een extreem energiezuinige supercomputer.

Terug naar de basis van technologie

Het internetverkeer neemt razendsnel toe, waardoor datacenters wereldwijd tegen hun grenzen aan lopen. Toch maken we steeds vaker gebruik van de cloud om te streamen en op slimme apparaten te werken. Terwijl de chips die deze enorme hoeveelheid data verwerken in grote lijnen hetzelfde zijn gebleven.

Het vermogen van nieuwe generaties laptops en smartphones neemt slechts geleidelijk toe. Dat geldt ook voor supercomputers: innovatie heeft tot nu toe slechts bescheiden verbeteringen opgeleverd.

Een duurzame toekomst vraagt juist om revolutionaire vernieuwing die de energie-efficiëntie van huidige supercomputers doet verbleken. Door de technologie zoals we die kennen op een compleet andere manier te benaderen, wil CogniGron deze doorbraak waarmaken.

Het brein als inspiratiebron

De onderzoekers van CogniGron zijn gespecialiseerd in neuromorfische technologie, een nieuw vakgebied dat materialen ontwikkelt met het menselijk brein als uitgangspunt. Digitale supercomputers lijken misschien indrukwekkend, maar het menselijk brein is vele malen sneller in het verwerken van data. En heeft daar ook nog eens veel minder energie voor nodig.

CogniGron ontwerpt slimme materialen op basis van de biologie van het brein: kleine deeltjes met het vermogen zelf te leren nadenken. Een chip op basis van deze technologie, zou krachtig genoeg zijn om in één keer honderden, of zelfs duizenden generaties computers te overtreffen.

Grootschalige impact

Met neuromorfische technologie komen talloze toepassingen in beeld: de inzichten van CogniGron kunnen een rol spelen in de ontwikkeling van deep learning, zelfsturende auto’s, robots, of systemen die in staat zijn een natuurramp te voorspellen. De mogelijkheden zijn grenzeloos.

Het experimentele onderzoek van CogniGron zou niet mogelijk zijn zonder de meest geavanceerde apparatuur en uitzonderlijk gedreven onderzoekers die de grenzen van de wetenschap durven te verleggen. Het project kwam tot stand dankzij een gift van een anonieme schenker.

Experts & Bestuur

Directeur en Coördinator

CogniGron wordt aangestuurd door de Wetenschappelijk Directeur met ondersteuning van het Coördinerend Bureau.

prof. dr. Beatriz Noheda (Madrid, 1968)

Wetenschappelijk directeur CogniGron en hoogleraar Functionele Nanomaterialen

Beatriz Noheda is verantwoordelijk voor alle onderzoeksprojecten van CogniGron en samenwerkingen op nationaal en internationaal niveau.

Voordat zij in 2004 naar Groningen kwam, was zij als onderzoeker werkzaam bij het Brookhaven National Lab in New York, het Clarendon Laboratory van Oxford University en de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze behaalde haar PhD in Natuurkunde aan de Universidad Autónoma de Madrid in 1996.

dr. Jasper van der Velde (Nederland, 1988)

Wetenschappelijk coördinator CogniGron

Jasper van der Velde is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van CogniGron’s wetenschappelijk programma, samenwerkingen met universiteiten en het bedrijfsleven en het aantrekken van nieuwe onderzoekers.

Hij behaalde zijn PhD in Scheikunde en Natuurkunde aan de RUG in 2016, waarvoor hij onderzoek deed aan de University of California Irvine.

Programmabestuur

Het Programmabestuur is verantwoordelijk voor de onderzoeksagenda, het budget en het werven van nieuwe staff. De Wetenschappelijk Directeur is voorzitter van het Programmabestuur.

De Raad van Toezicht beoordeelt de financiële planning en de langetermijnstrategie. Daarnaast heeft CogniGron een internationale wetenschappelijke adviesraad voor het bepalen van de toekomstige onderzoeksprioriteiten.

prof. dr. Maria Antonietta Loi (Italië, 1973)

Hoogleraar Fotofysica en Opto-elektronica

Professor Loi is een veelgevraagd expert voor wetenschappelijke publicaties in haar vakgebied, dat zich richt op het gebruik van licht om elektriciteit op te wekken.

Voordat zij haar wetenschappelijke carrière aan de RUG startte, werkte zij als postdoc onderzoeker bij het Linz Institute for Organic Solar Cells in Oostenrijk en de Nationale Onderzoeksraad van Italië in Bologna. Ze behaalde een PhD in Natuurkunde aan de Universiteit van Cagliari.

prof. dr. Georgi Gaydadjiev (Bulgarije, 1964)

Hoogleraar Innovatieve Computerarchitectuur

Naast zijn aanstelling bij de RUG, is professor Gaydadjiev bijzonder hoogleraar Informatica aan Imperial College London en bijzonder hoogleraar aan de TU Delft.

Hij werkte 30 jaar lang als ontwikkelaar in Research & Development voor software en hardware en was tevens docent aan de TU Chalmers in Göteborg. Professor Gaydadjiev behaalde een PhD in Informatica aan TU Delft.

prof. dr. Tamalika Banerjee (India, 1970)

Hoogleraar Spintronica van Functionele Materialen

Voordat ze hoogleraar werd aan de RUG, was professor Banerjee gastonderzoeker bij het Francis Bitter Magnet Laboratory van het Massachusetts Institute of Technology.

Ook was ze als postdoc onderzoeker werkzaam bij het Tata Institute for Fundamental Research in Mumbai. Ze behaalde een PhD in Natuurkunde aan de Universiteit van Madras (Chennai), India.

prof. dr. Lambert Schomaker (Nederland, 1957)

Hoogleraar Kunstmatige Intelligentie en Cognitieve Technologie

Professor Schomaker stond aan het hoofd van internationale projecten op het gebied van handschriftanalyse en forensische auteursherkenning, en was als senior adviseur verbonden aan initiatieven van TU Eindhoven en Radboud Universiteit Nijmegen.

Zijn werk was een voorloper van de technologie voor handschrift- en gebaarherkenning die nu voor tablets zoals de iPad wordt gebruikt. Hij promoveerde in Kunstmatige Intelligentie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

prof. dr. Caspar Van der Wal (Nederland, 1971)

Hoogleraar Quantum Devices

Caspar van der Wal is directeur van het Zernike Institute for Advanced Materials bij de RUG, gericht op nanowetenschappen en biofunctionele materialen en een belangrijke partner voor CogniGron.

Na het behalen van zijn PhD in Kwantummechanica aan TU Delft, was hij werkzaam als postdoc onderzoeker aan Harvard University. Sinds 2003 is hij docent en onderzoeker aan de RUG en ontving hij meerdere prijzen en subsidies voor zijn werk.

dr. Alef Sterk (Nederland, 1982)

docent-onderzoeker in Interdisciplinaire Toepassingen van Wiskunde

Alef Sterk is gespecialiseerd in dynamische systemen - een tak van de wiskunde die veel raakvlakken heeft met geometrie en kansberekeningen.

Zijn werk bestudeert de manier waarop systemen op lange termijn reageren op onvoorspelbare veranderingen in hun omgeving.

Hij is bestuurslid van het Koninklijk Wiskundig Genootschap en was eerder als associate research fellow verbonden aan de University of Exeter in Groot-Brittannië. Hij promoveerde in de Wiskunde aan de RUG.

prof. dr. Niels Taatgen (Nederland, 1964)

Hoogleraar Kunstmatige Intelligentie

Niels Taatgen is gespecialiseerd in het nabootsen van de denkprocessen van de mens. Met computersimulaties brengt hij in kaart wat er in ons brein gebeurt als we multitasken en onderzoekt hij hoe computerchips dat op vergelijkbare wijze zouden kunnen leren.

Hij is ook directeur van het Bernoulli Institute for Mathematics, Computer Science and Artificial Intelligence aan de RUG, en was eerder als onderzoeker werkzaam bij de Carnegie Mellon University in Pittsburgh. Hij promoveerde aan de RUG in Cognitieve Technologie.

De diverse vakgebieden van CogniGron's experts

Wetenschappelijke Adviesraad

Giacomo Indiveri, ETH Zurich, Zwitserland

Julie Grollier, CNSR Thales, Frankrijk

Heike Riel, IBM Zurich, Zwitserland

Ivan Schuller, University of California, San Diego, VS

Rainer Waser, RWTH Aachen University & Peter Grünberg Institute, Julich, Duitsland

Yoeri van de Burgt, TU Eindhoven

Wilfred van der Wiel, TU Twente

Chris Eliasmith, University of Waterloo, Canada

Susan Stepney, University of York, Groot-Brittannië

Raad van Toezicht

Hans Biemans, College van Bestuur RUG

Joost Frenken, decaan Faculteit Science & Engineering RUG

Esther-Marije Klop, managing director Faculteit Science & Engineering RUG

Meer weten?

Het UEF is er voor donateurs, foundations, alumni en iedereen die nieuwsgierig is naar de toekomst.

Neem contact met ons op