Navigatie overslaan
2000 - heden

Eric Bleumink Fellowship

Masterbeurzen voor jong talent uit alle windstreken

Steun dit project

Investeer in de toekomst van internationaal talent

Achtergrond

Het Eric Bleumink Fellowship (EBF) stelt masterbeurzen beschikbaar voor uitzonderlijke talenten uit niet-Westerse landen.

Ieder jaar ontvangt een selecte groep studenten een individuele beurs van 15.000 Euro voor een Masteropleiding aan de RUG. Het EBF stimuleert jonge mensen om hun ambities na te jagen en draagt bij aan de internationaal diverse gemeenschap van de universiteit.

Tot nu toe ontvingen 88 studenten uit 20 landen een studiebeurs van het EBF. De studiebeurs is als deelfonds ondergebracht bij het Ubbo Emmius Fonds en heeft een eigen Commissie. Het fonds werd opgericht in 2000 bij de pensionering van Eric Bleumink, sinds 1988 voorzitter van het College van Bestuur van de RUG.

Bursalen 2022-2023

Ekram Shoa Jemal (Ethiopië) MA Clinical and Psychosocial Epidemiology

In Ethiopië is er een grote behoefte aan goed opgeleide artsen. Zorg is vaak vooral gebaseerd op ervaring en veel minder op wetenschappelijke kennis. Ekram wil daar verandering in brengen. Na haar studie geneeskunde aan de Addis Ababa University was ze (enig) arts in een health center. Daar begon ze ook mensen op te leiden. Tijdens de coronapandemie was ze bovendien teamleider van het Covid19-managementteam en coördineerde ze het vaccinatieprogramma. In Groningen hoopt ze niet alleen haar eigen wetenschappelijk kennis verder te vergroten maar ook internationale contacten te leggen voor bijvoorbeeld uitwisselingsprogramma's om de gezondheidszorg in Ethiopië te verbeteren. Haar favoriete plek in Groningen is Forum: 'The view is spectacular, its a great place to study at and close to the UMCG where I go to school.'

Ngoc Thuy Tram Nguyen (Vietnam) Ma Medical Pharmaceutical Sciences

Toen Ngoc Thuy Tram op de middelbare school zat overleed haar opa aan leverkanker. Sindsdien wil ze weten hoe kanker voorkomen en behandeld kan worden. Ze ging farmacie studeren aan de University of Medicine and Pharmacy in Ho Chi Minh City en studeerde in 2020 af als een van de topstudenten van haar jaar. In Groningen wil ze zich verder specialiseren. Ze hoopt na haar master ook een PhD te kunnen doen en in Vietnam te helpen bij de ontwikkeling van effectievere en goedkopere medicijnen tegen kanker. Haar favoriete plek in Groningen is de Martinitoren: 'By standing in this place, I can fully enjoy the bustling vitality - the foreign yet familiar atmosphere just like how it was back home in Vietnam. Thus, my homesickness is eased a lot whenever I come here.'

Hawi Geleta Deksisa (Ethiopië), LLM Public International Law; International Human Rights Law

Al sinds ze aan haar studie rechten begon heeft Hawi Geleta een duidelijk doel voor ogen: de bescherming en bevordering van mensenrechten in Ethiopië. Daarom was ze naast haar studie ook actief als vrijwilliger bij onder meer een centrum voor rechtshulp en de Danish Refugee Council. Sinds haar afstuderen (with great distinction) werkt ze bij Save the Children International. Ze wil zich verder ontwikkelen als academicus en advocaat op het gebied van mensenrechten zodat ze niet alleen mensen kan bijstaan maar ook kan bijdragen aan verbeteringen in de wetgeving en politiek. Hawi's favoriete plek in Groningen is Forum: 'The reason why I enjoy the Forum is because it offers an ideal study environment with a stunning view of Groningen.'

Liudmyla Filiuk (Oekraïne) MA International Security (International Relations)

Groningen is niet nieuw voor Liudmyla. Ze leerde de universiteit en Stad kennen tijdens haar derde studiejaar aan de National University of Kyiv-Mohyla Academy (NaUKMA), dankzij een uitwisselingsprgramma. Daarna wist ze: daar wil ik voor langere tijd studeren. Want zelfs die korte tijd in Groningen bracht haar al veel nieuwe inzichten. Ze verdiepte zich tijdens haar studie onder meer in de relatie tussen Rusland en de Europese Unie en in de Oekraïens-Hongaarse betrekkingen. Nu haar land in oorlog is, wil ze meer dan ooit de academische kennis over internationale betrekkingen verder ontwikkelen.
Haar favoriete plek in Groningen is het Hoornsemeer: 'That is because 2 years ago during my exchange semester here I used to live in the SSH building nearby (Van Swietenlaan). We used to go there with friends for a walk, for short biking trips, in summer - for a swim. It's probably the most nostalgic place for me in the whole city.'


Chibwe Mulwe (Zambia) MA Environmental and Infrastructure Planning

Chibwe Mulwe studeerde stedenbouwkunde in Zambia en Rusland en werkt sinds zijn afstuderen voor de lokale overheid in Chama, een afgelegen district in het oosten van Zambia. De regio heeft te kampen met extreme droogte en overstromingen als gevolg van klimaatveranderingen, milieuvervuiling, bevolkingsgroei en een afkalvend ecosysteem waarin steeds minder plaats is voor wilde dieren en planten. In Groningen wil hij meer leren over hoe hij als stedenbouwkundige kan bijdragen aan een oplossing voor deze problemen.
Zijn favoriete plek in Groningen is het Stadspark: 'I recently visited the park over the weekend and I liked how the interactions among the locals reminded me of the shared interdependence and the reason why we work hard. To give something valuable to our loved ones.'

Bursalen 2021-2022

Benolia Adjei - Cudjoe (Ghana) MA Society, Sustainability and Planning

Grote steden in Ghana worden elk jaar opnieuw getroffen door overstromingen die enorme verwoesting aanrichten, vaak met dodelijke afloop. Als kind werd Benolia geconfronteerd met de tragische gevolgen van deze problematiek toen een heel gezin voor haar ogen verdronk.

De ervaring liet haar niet meer los en zou uiteindelijk leiden tot haar wens om de steden in Ghana veiliger en veerkrachtiger te maken. Een betere balans tussen de behoeften van mens en natuur speelt hierin een belangrijke rol.

Benolia behaalde een cum laude Bachelordiploma in Geografie en Stedenbouwkunde aan de University of Cape Coast in 2019, waarna ze zich verdiepte in armoedeproblematiek, de rol van gender in geografie en de link tussen ontwikkeling en stedenbouw.

Het Eric Bleumink Fellowship brengt haar ambitie om de stedelijke problematiek in Ghana aan te pakken een stap dichterbij. Ook hoopt ze als docent toekomstige studenten te kunnen inspireren.

Het is haar uiteindelijke droom om ooit de positie van Ghanese Minister voor Stedelijke en Plattelandsontwikkeling te bekleden.

Annapoorna Devi Ananda Kumar (India) MA Ethics of Education: Philosophy, History and Law

Annaapoorna groeide op in de staat Kerala in het zuiden van India. Als kind bracht ze veel tijd door bij de stichting van haar ouders, die zich inzetten voor weeskinderen, ouderen en mensen met een handicap. Ze maakte van dichtbij mee waarom onderwijs en zorg zo belangrijk zijn voor kwetsbare groepen. Geïnspireerd door hun verhalen, ontstond haar wens om zich te richten op het snijvlak van rechten en onderwijs.

Analfabetisme is nog altijd een hardnekkig probleem in India, waar beter onderwijs veel aan kan veranderen. Maar het land kampt ook met sociale misstanden als geweld tegen vrouwen en kindermishandeling, waarvoor de oplossingen complexer liggen.

Na een studie rechten aan de Gujarat National University, werkte Annapoorna een tijd voor de stichting van haar familie. Ze is ervan overtuigd dat de kansarme groepen in India het meeste baat hebben bij een integrale aanpak die zich niet alleen richt op het verbeteren van onderwijs, maar ook meer aandacht schenkt aan sociale en ethische bewustwording en communicatievaardigheden.

Tijdens de Master in Ethics of Education: Philosophy, History and Law, hoopt ze nieuwe inzichten op te doen om beter op te kunnen komen voor India's kwetsbare groepen.

Kismat Pandey (Nepal) MA Werktuigbouwkunde (2021-2023)

Kismat ziet het als de ironie van Nepal: ondanks dat het land enorme capaciteit bezit om met waterkracht energie op te wekken, is er een aanhoudend stroomtekort. Hierdoor valt de elektriciteit vrijwel dagelijks uit, soms wel meer dan 12 uur achter elkaar.

Als Bachelorstudent verdiepte Kismat zich in de technologie die nodig is om waterkracht als energiebron gebruiken. Hij raakte gefascineerd door de technische kant van de installaties die hiervoor nodig zijn.

Maar al snel werd hij geconfronteerd met de verouderde apparatuur waar in Nepal mee gewerkt wordt. En hij zag hoe de moeizame bureaucratie de mogelijkheden voor vernieuwing beperkt. Het land kan daardoor de eigen natuurlijke energiebronnen niet benutten en is voor onderzoek en ontwikkeling grotendeels afhankelijk van buitenlandse investeringen en expertise.

Dankzij het Eric Bleumink Fellowship volgt Kismat een Master in Werktuigbouwkunde aan de RUG. Het doet hem goed te kunnen werken met geavanceerde apparatuur en een netwerk van internationale experts. Na het behalen van zijn Masterdiploma, wil Kismat zich als docent en onderzoeker inzetten voor de technologische vooruitgang in zijn thuisland.

Nam Nguyen-Hoang (Vietnam) MA Clinical and Psychosocial Epidemiology

Nam was één van de beste studenten van zijn opleiding aan de medische universiteit van Ho Chi Minh. Hij rondde zijn scriptie af met een 10 en vond een baan als apotheker bij een internationaal ziekenhuis. Zijn prestatie is extra bijzonder omdat hij als eerste in de familie naar de universiteit ging; zijn ouders maakten de middelbare school niet af.

Depressie en andere psychische problematiek komen veel voor in Vietnam, een nare epidemie waar Nam direct mee in aanraking kwam toen één van zijn vrienden zelfmoord pleegde. Hij is vastbesloten zich als onderzoeker en docent verder te ontwikkelen in de psychiatrische gezondheidszorg.

In de toekomst hoopt hij zijn kennis te gebruiken om patiënten zo goed mogelijk te kunnen helpen en om collega’s en studenten te inspireren.

Eric Bleumink

Eric Bleumink nam op 24 mei 2000 afscheid van de RUG als voorzitter van het College van Bestuur.

Gedurende zijn carrière aan de universiteit, was hij tevens rector magnificus en bestuurslid bij de Faculteit Medische Wetenschappen. Hij zette zich met bevlogenheid in voor de maatschappelijke betrokkenheid van de universiteit op regionaal, landelijk en wereldwijd niveau.

Zijn voortrekkersrol kwam in het bijzonder tot uiting in het bevorderen van samenwerking met internationale universiteiten, inmiddels een integraal onderdeel van het beleid van de RUG. De wetenschappelijke staf van de universiteit vernoemde het fellowship naar professor Bleumink om zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de RUG voort te zetten.

Eric Bleumink als voorzitter van het College van Bestuur tijdens een ontvangst met Koningin Beatrix, 1994

Bestuur

Het bestuur van het Eric Bleumink Fellowship maakt elk jaar een selectie van nieuwe bursalen. Het EBF-bestuur bestaat uit:

  • Jacquelien Scherpen (voorzitter), rector magnificus
  • Mariska Roze - Busstra
  • Edwina Doting
  • Elisabeth de Boer
  • Hacen El-Hacen

Aanmeldingsprocedure

De inschrijfperiode voor het collejaar 2023-2024 is gesloten. In kwartaal 4 van 2023 vermelden we op deze pagina informatie over de aanmeldingsprocedure voor 2024-2025

Meer weten?

Het UEF is er voor donateurs, foundations, alumni en iedereen die nieuwsgierig is naar de toekomst.

Neem contact met ons op