Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren. Cookieverklaring

2000 - heden

Eric Bleumink Fellowship

Masterbeurzen voor jong talent uit alle windstreken

Steun dit project

Investeer in de toekomst van internationaal talent

Achtergrond

Het Eric Bleumink Fellowship (EBF) stelt masterbeurzen beschikbaar voor uitzonderlijke talenten uit niet-Westerse landen.

Ieder jaar ontvangt een selecte groep studenten een individuele beurs van 15.000 Euro voor een Masteropleiding aan de RUG. Het EBF stimuleert jonge mensen om hun ambities na te jagen en draagt bij aan de internationaal diverse gemeenschap van de universiteit.

Tot nu toe ontvingen 88 studenten uit 20 landen een studiebeurs van het EBF. De studiebeurs is als deelfonds ondergebracht bij het Ubbo Emmius Fonds en heeft een eigen Commissie. Het fonds werd opgericht in 2000 bij de pensionering van Eric Bleumink, sinds 1988 voorzitter van het College van Bestuur van de RUG.

Bursalen 2021-2022

Benolia Adjei - Cudjoe (Ghana) MA Society, Sustainability and Planning

Grote steden in Ghana worden elk jaar opnieuw getroffen door overstromingen die enorme verwoesting aanrichten, vaak met dodelijke afloop. Als kind werd Benolia geconfronteerd met de tragische gevolgen van deze problematiek toen een heel gezin voor haar ogen verdronk.

De ervaring liet haar niet meer los en zou uiteindelijk leiden tot haar wens om de steden in Ghana veiliger en veerkrachtiger te maken. Een betere balans tussen de behoeften van mens en natuur speelt hierin een belangrijke rol.

Benolia behaalde een cum laude Bachelordiploma in Geografie en Stedenbouwkunde aan de University of Cape Coast in 2019, waarna ze zich verdiepte in armoedeproblematiek, de rol van gender in geografie en de link tussen ontwikkeling en stedenbouw.

Het Eric Bleumink Fellowship brengt haar ambitie om de stedelijke problematiek in Ghana aan te pakken een stap dichterbij. Ook hoopt ze als docent toekomstige studenten te kunnen inspireren.

Het is haar uiteindelijke droom om ooit de positie van Ghanese Minister voor Stedelijke en Plattelandsontwikkeling te bekleden.

Annapoorna Devi Ananda Kumar (India) MA Ethics of Education: Philosophy, History and Law

Annaapoorna groeide op in de staat Kerala in het zuiden van India. Als kind bracht ze veel tijd door bij de stichting van haar ouders, die zich inzetten voor weeskinderen, ouderen en mensen met een handicap. Ze maakte van dichtbij mee waarom onderwijs en zorg zo belangrijk zijn voor kwetsbare groepen. Geïnspireerd door hun verhalen, ontstond haar wens om zich te richten op het snijvlak van rechten en onderwijs.

Analfabetisme is nog altijd een hardnekkig probleem in India, waar beter onderwijs veel aan kan veranderen. Maar het land kampt ook met sociale misstanden als geweld tegen vrouwen en kindermishandeling, waarvoor de oplossingen complexer liggen.

Na een studie rechten aan de Gujarat National University, werkte Annapoorna een tijd voor de stichting van haar familie. Ze is ervan overtuigd dat de kansarme groepen in India het meeste baat hebben bij een integrale aanpak die zich niet alleen richt op het verbeteren van onderwijs, maar ook meer aandacht schenkt aan sociale en ethische bewustwording en communicatievaardigheden.

Tijdens de Master in Ethics of Education: Philosophy, History and Law, hoopt ze nieuwe inzichten op te doen om beter op te kunnen komen voor India's kwetsbare groepen.

Kismat Pandey (Nepal) MA Werktuigbouwkunde (2021-2023)

Kismat ziet het als de ironie van Nepal: ondanks dat het land enorme capaciteit bezit om met waterkracht energie op te wekken, is er een aanhoudend stroomtekort. Hierdoor valt de elektriciteit vrijwel dagelijks uit, soms wel meer dan 12 uur achter elkaar.

Als Bachelorstudent verdiepte Kismat zich in de technologie die nodig is om waterkracht als energiebron gebruiken. Hij raakte gefascineerd door de technische kant van de installaties die hiervoor nodig zijn.

Maar al snel werd hij geconfronteerd met de verouderde apparatuur waar in Nepal mee gewerkt wordt. En hij zag hoe de moeizame bureaucratie de mogelijkheden voor vernieuwing beperkt. Het land kan daardoor de eigen natuurlijke energiebronnen niet benutten en is voor onderzoek en ontwikkeling grotendeels afhankelijk van buitenlandse investeringen en expertise.

Dankzij het Eric Bleumink Fellowship volgt Kismat een Master in Werktuigbouwkunde aan de RUG. Het doet hem goed te kunnen werken met geavanceerde apparatuur en een netwerk van internationale experts. Na het behalen van zijn Masterdiploma, wil Kismat zich als docent en onderzoeker inzetten voor de technologische vooruitgang in zijn thuisland.

Nam Nguyen-Hoang (Vietnam) MA Clinical and Psychosocial Epidemiology

Nam was één van de beste studenten van zijn opleiding aan de medische universiteit van Ho Chi Minh. Hij rondde zijn scriptie af met een 10 en vond een baan als apotheker bij een internationaal ziekenhuis. Zijn prestatie is extra bijzonder omdat hij als eerste in de familie naar de universiteit ging; zijn ouders maakten de middelbare school niet af.

Depressie en andere psychische problematiek komen veel voor in Vietnam, een nare epidemie waar Nam direct mee in aanraking kwam toen één van zijn vrienden zelfmoord pleegde. Hij is vastbesloten zich als onderzoeker en docent verder te ontwikkelen in de psychiatrische gezondheidszorg.

In de toekomst hoopt hij zijn kennis te gebruiken om patiënten zo goed mogelijk te kunnen helpen en om collega’s en studenten te inspireren.

Eric Bleumink

Eric Bleumink nam op 24 mei 2000 afscheid van de RUG als voorzitter van het College van Bestuur.

Gedurende zijn carrière aan de universiteit, was hij tevens rector magnificus en bestuurslid bij de Faculteit Medische Wetenschappen. Hij zette zich met bevlogenheid in voor de maatschappelijke betrokkenheid van de universiteit op regionaal, landelijk en wereldwijd niveau.

Zijn voortrekkersrol kwam in het bijzonder tot uiting in het bevorderen van samenwerking met internationale universiteiten, inmiddels een integraal onderdeel van het beleid van de RUG. De wetenschappelijke staf van de universiteit vernoemde het fellowship naar professor Bleumink om zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de RUG voort te zetten.

Eric Bleumink als voorzitter van het College van Bestuur tijdens een ontvangst met Koningin Beatrix, 1994

Commissie

De Commissie van het Eric Bleumink Fellowship maakt elk jaar een selectie van nieuwe bursalen

  • Cisca Wijmenga (voorzitter), rector magnificus
  • Dinie Bouwman
  • Job Elders
  • Mariska Roze-Busstra

Aanmeldingsprocedure

De inschrijfperiode voor het collejaar 2022-2023 is gesloten. In kwartaal 4 van 2022 vermelden we op deze pagina informatie over de aanmeldingsprocedure voor 2023-2024

Meer weten?

Het UEF is er voor donateurs, foundations, alumni en iedereen die nieuwsgierig is naar de toekomst.

Neem contact met ons op